Snowdenin esittämät paljastukset ovat olleet rohkea ja arvokas asia. Asiakirjat USA:n harjoittamasta vakoilusta alkavat olla jo vanhoja papereita. Vakoilu on kuitenkin kehittynyt edelleen.

Millaisen maailman olemmekaan sallineet! Nykyisin yksityiset ihmiset, yritykset ja verkostot varoittavat ja kertovat, kuinka voimme suojella itseämme hallituksen vakoilulta ja tietojen urkinnalta (esim. FreedomHacker, RiseUp.net ja Cryptohippie). Mm. Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kunnostautuneet kansalaistensa ja muiden nettivakoilussa.

Voihan Venäjä

Venäjä otti haltuunsa ensin tiedotusvälineet ja lopetti maasta julkisen vapaan sanan (Laine 2014). Sitten alkoi tappaminen, kun se hyökkäsi vuonna 2008 Georgiaan. Nyt 2014 se hyökkäsi Ukrainaan. Tv, radio, lehdistö ja netti ovat hallituksen työkaluja. Venäjän hallitus otti käyttöönsä joukkomanipulaation. Työkaluina on tiedon välittämisen kanavat. Näillä hallitaan venäläistä mieltä. Entä länsimaat?

Presidentin virheellinen argumentti vei sotaan

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin ja tappoi Husseinin. Tähän tarvittiin virheellistä mediatietoa ja valheellista argumenttia Irakin joukkotuhoaseiden olemassaolosta. Tarkoitettuja joukkotuhoaseita ei koskaan löytynyt. Myöskään presidentti Bushin väittämää yhteyttä Al Quaedaan ei ollut. Irakissa oli kuitenkin öljyä. (Cohn 2013, Wikipedia 2014.)

No, nämä tiedetään eikä tässä ole mitään uutta. Media kuitenkin levitti informaatiota, jolla ei ollut mitään perää. Tämä manipuloi valheperustein kansalaisten ja kansainvälisenkin yleisön mielipidettä, jolla sotaan lähdettiin. Tämä on merkittävää. ”Tietoa” välittämällä ja näkemystä kontrolloimalla saadaan aikaan tahtoa ja päätöksiä.

Ihan kiinalainen systeemi

Tietoturvasta, sananvapaudesta ja Kiinan hallinnosta tuskin kannattaa edes puhua tämän enempää. Kiina on sulkenut oman kansansa osittain Internetin ulkopuolelle. Kiinasta ei ole pääsyä esim. F-Securen nettisivustolle (HS 2014). Kiina haluaa turvata ”taivaallisen rauhansa” tankeilla. No, Putinkin haluaa Venäjän irti Internetistä (Auvinen 2014).

Maailman mahtavimmat valtiot: USA, Venäjä ja Kiina. Nämä muodostavat tietouhkia: tietoturva, valheperustainen joukkomanipulaatio median ja Internetin kautta jne. Melkoista on.

Arkitieto ja mielentilat

Arjen tieto vaikuttaa mielentiloihin. Hallituksen ja vallassa olevien tulkinnan ja logiikan levittäminen kansalaisten mieliin on vallassa oleville kiehtova hallinnan väline. Ja he tietävät tämän. Tiedolla ja sen levityskanavilla manipuloidaan massoja ja mobilisoidaan joukkoja. Tieto ja käsitteet ovat valtaa mieleen, sisimpään. (Puhun ”tiedosta” vain arjen kannalta, ympäripyöreän yleiskäsitteen merkityksessä. En siis tarkoita filosofian klassista tiedon määritelmää.)

Facebook manipuloi mielentiloja

Tammikuussa 2012 Facebook teki tutkimuksen, jossa se manipuloi käyttäjien viestejä ja näkymää. Myönteisillä ja kielteisillä viesteillä oli vaikutusta käyttäjien mielialoihin. (Atlantic 2014.)

Tämä on toisaalta tunnettua ja intuitiivisestikin päivän selvä asia. Päivän selvää ja nyt myös tutkitusti vahvistettua on, että Facebook on manipuloinut tarkoituksellisesti netin käyttäjien mielialaa.

Vapaa tieto ja uhattu sananvapaus

Lehdistön vapaus ja Internetin vapaus korostuvat tärkeydessään. Nämä ovat uhattuina nettirikollisten ja hallitusten (!) toimesta. Tämä on jokseenkin nurinkurista. Ainakaan kaikkiin Yhdysvaltalaisiin ”tietoturvayhtiöihin” ei voi luottaa.

Tietoturva ja itsensä salaaminen on Internetissä tärkeää. Elävän elämän puolella on tärkeää ja vaikeaa tulkita annettua tietoa. Kriittisyys – tiedon arviointi – on kuitenkin liian harvinaista. Se vaatii henkistä työtä. On hyvä tiedostaa, kenen intressejä annettu tieto palvelee. Onko se neutraalia luonteeltaan, mihin suuntaan se ohjaa? Millaisilla käsitteistyksillä omaa mieltäsi ja omia käsityksiäsi rakennat? Mihin perustat omat mielipiteesi? Kuka niihin haluaa vaikuttaa? Kenen kanavista tieto on peräisin? Kuka olet, mitä edustat, mitä haluat, mitä teet?

On tärkeää löytää luotettavimpia tietolähteitä. Kuitenkin jopa tiedettä manipuloidaan rahoittajatahojen kautta. Lääketieteen ja -teollisuuden kimppakaupat ovat tästä surullisen kuuluisa ilmentymä. Hallitusten päätöksiin vaikutetaan rahalla ja lobbauksella. Kansa äänestää päättäjät yksityisen vaalirahoituksen määrien mukaan. Pienen budjetin kampanjat eivät usein menesty. Suomessa on tosin herätty hieman tähän puoleen.

Mutta, missä maailmassa kenelläkään on viiden vuoden irtisanomissuojaa – no Suomen virkamiehillä tietenkin! Vallassa olevat haluavat – ja ihan jopa Suomessakin – palvella omia etujaan, eivät aina suinkaan veronmaksajan. (Uusisuomi 2014.)

Varjele mieltäsi, varjele omaa itseäsi

Psykologina omaan hyvän käsityksen vapaan median ja netin arvosta. Tieto on valtaa, se on valtaa meidän mieleemme, mielialoihimme ja motiiveihimme. Tämä on hyvä muistutus jälleen Orwellin skenaarioista. Näin muistamme vapautemme ja valppautemme. Muistamme hakeutua laadukkaiden ja useampien tietolähteiden pariin. Tietotulvassa on valintaa välttämättä tehtävä. Hyvä kokonaisuus palvelee moninaisuutta, sananvapautta ja post-modernia ihmisten maailmaa. Tietotaitoja kannattaa vaalia päivittää nykyhaasteiden edessä.

Henkinen tietoturva!

Psykoterapian työkalut tarjoavat haltuusi syvällisimmät keinot. Kevyempiäkin keinoja on. Valikoidut ja sovelletut terapiatyökalut ja filosofiset ideat opettavat itse psykoterapiaprosessin ja psykoedukaation myötä useita tiedonkäsittelyn taitoja. Näitä on tulkinnallisuudesta ja asenteista tunteisiin, motivaatioon ja mielen liikkumavaran lisäämiseen ja vuorovaikutukseen. Tietotaidot tarjoavat valtaa ja kriittisen tarkastelun välineitä yksilölle. Parhaimmillaan tietotaidot eivät ole vain nettiä vaan myös arjen elämää varten.

Tieto-opillinen ja psykoterapeuttinen prosessi antaa perustavimmanlaatuiset työkalut ja valmiudet mielen tiedonkäsittelyn itsehallintaan. Tämä vahvistaa ihmisen autonomiaa ja minuutta. Nämä ovat ihmiselle perusasioita arjessa. Terapia lisää mielen ja tahdonvapautta. Mielestä on joka tapauksessa hyvä pitää huolta ja luoda yhä aktiivisempaa suhdetta ympärillä olevaan tietoon.

Lähteet:

Cryptohippie 2014. It’s time to protect your data – We’ll make it fast, easy and riskfree. Haettu 20.9.14: https://secure.cryptohippie.com/

Cohn M. 2013. Iraq: A War of Aggression. No WMDs, No Connection to Al Quaeda. Global research – Centre for Research on Globalization. Haettu 20.9.14: http://www.globalresearch.ca/iraq-a-war-of-aggression-no-wmds-no-connection-to-al-qaeda/5327548

FreedomHacker 2013. List of Secure Email Providers that take Privacy Serious. Haettu 20.9.
http://freedomhacker.net/list-of-secure-email-providers-that-take-privacy-serious/

Laine V. 2014. Hallinto ja itsesensuuri Venäjän sananvapauden tiellä – miksi glasnostin perintöä ei pidä unohtaa? Politiikasta.fi. Haettu 21.9.14: http://politiikasta.fi/hallinto-ja-itsesensuuri-venajan-sananvapauden-tiella-miksi-glasnostin-perintoa-ei-pida-unohtaa/

Wikipedia 2014. Iraq and Weapons of mass destruction. Haettu 20.9.14:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_and_weapons_of_mass_destruction

The Atlantic 2014. Everything we know about facebook’s secret mood manipulation experiment. Haettu 20.9.14: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/06/everything-we-know-about-facebooks-secret-mood-manipulation-experiment/373648/

Uusisuomi 2014. Professori älähtää: 2 outoutta Suomen byrokratiassa – ”Irvokasta”. Haettu 20.9.14: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72162-professori-alahtaa-2-outoutta-suomessa-irvokasta

Riseup.net 2014. About us. Haettu 20.9.14: https://help.riseup.net/about-us