Lääketeollisuus, niin herkkää bisnestä

Blogissani referoin ja kommentoin TV1:n MOT -ohjelmaa (Masentavat lääkkeet). Ohjelma oli syy, että veroparatiisifirma Mehiläinen erotti välittömästi kuntoutusjohtajansa. Näin Mehiläinen antoi todennäköisesti laittomat potkut psykologi ja kuntoutusjohtaja Aku Kopakkalalle.

Esim. Iltalehden juttu aiheesta.

Suomessa ei saa kritisoida lääkehoitoa?

Käypähoitosuositus on pyhä, sitä ei voi kyseenalaistaa. Suomessa käypähoitosuositus antaa lääkkeille suuren roolin. Kuitenkin esimerkiksi Britannian käypähoitosuositus, National Health Service:n (NHS) suositus, pitää lievien ja keskivaikeiden masennusten hoidossa lääkkeetöntä psykoterapiaa ensisijaisena hoitomuotona. Keskivaikeissa masennustilateissa lääkehoitoakin voidaan kuitenkin käyttää.

Myös MOT ohjelma viittasi Britannian NHS:n käytäntöön. NHS:n käytännölle on perustellut syynsä: lääkkeet tehoavat tutkimusten mukaan huonosti lieviin ja keskivaikeisiin masennustiloihin. Plasebo auttaa lähes yhtä paljon. Vaikea-asteisessa masennuksessa lääkityksen rooli on tärkeämpi, sillä vakavasti masentunut ei välttämättä kykene käymään säännöllisessä terapiassa.

Suomalaistakin lääkkeiden myyntikanavaa, käypähoitoa, on voitava arvioida uudelleen. Psykologi Aku Kopakkala toi aiheen julkisuuteen ja hänen pitkä työsuhteensa irtisanottiin välittömästi.

Epäeettistä lääketiedettä, likaista bisnestä?

Lääkebisnes on tuottavimpia teollisuuden haaroja. Tästä huolimatta bisnes on lähtenyt lapasesta välillä aika rumallakin tavalla. Eikö tämän pitäisi olla lääkärien etiikan vastaista? Esimerkiksi MOT ohjelma toi esille varsin kyseenalaisen keinon estää lääkekilpailua, jota lääkeyhtiö Lundbeck harjoittaa. Siksi vuonna 2013 ”Euroopan komissio määräsi Lundbeckille 94 miljoonan euron sakon” (MOT). HS:n pääkirjoitus aiheesta: ”Köyhien lääkkeet roskakoriin”.

Lääkevalmistaja Roche on jäänyt kiinni lääkkeiden vakavien haittavaikutusten salaamisesta. Linkki Iltalehden artikkeliin.

Lääkejätti GlaxoSmithKline tuomittiin Yhdysvalloissa ennätyssuuriin miljardisakkoihin ”lääkehuijauksesta”. Linkki Yle -uutisten juttuun.

Termi ”Big Pharma” viittaa lääkeyhtiöihin ja heidän kiistatta häikäilemättömäänkin lääkebisnekseen. Medikalisaatiossa kysessä on suuria asioita, suurta rahaa, merkittäviä yhteiskunnallisiakin rakenteita ja käytäntöjä. Lisäksi ihmisten hyvinvoinnista on kyse!

Käy tykkäämässä:
https://www.facebook.com/pages/Aku-Kopakkalan-irtisanominen-peruttava/273951026120959

Tai osallistu adressiin:
http://www.adressit.com/psykologi_aku_kopakkalan_saatava_sailyttaa_tyopaikkansa