Suomi24:n kautta löysin dokumentin ”Masentavat lääkkeet”. Se on netissä 25.6.14 asti nähtävillä: http://areena.yle.fi/tv/2188168?ref=leiki-ark

Dokumentissa oli paljon jo tuttuja ajatuksia ja tärkeää keskustelua. Varsin ongelmallista on suomalaisenkin käypähoitosuosituksen suosio lääkekeskeiseen hoitoon. Tämä kytkeytyy laajempaan intressiin tehdä tuottavaa kansainvälistä lääkebisnestä ja valtarakenteisiin yhteiskunnassa, jotka ovat lääkebisneksen rakenteita ja myynti- ja levityskanavia.

Lääkeyhtiöiden itsensä häpeämä lääketeho

Lääkeiden hävettävän kehnoa vaikuttavuutta kuvaa se, että kun 7 syö lääkkeitä, niin 1 heistä hyötyy lääkevaikutuksesta. Hävettävän tästä lääkkeiden tehosta tekee se, että lääkeyhtiöt ovat salailleet – ikään kuin häveneet – epäsuotuisia ja kelvottoman huonoina pitämiään lääkkeiden vaikutuksia. Lääkkeiden tutkimustuloksissa esiintyy jopa 30 %:n julkaisuharha dokumentin asiantuntijan mukaan. Tämän verran tuloksia on siis haluttu pimittää.

Lisäksi mielenkiintoista oli, kun psykologi Aku Kopakkala avasi lääketutkimuksessa käytettyjen tutkimusryhmien valintaa. Tutkimusryhmiin pääsee vain huolella valikoituja henkilöitä tiukan seulonnan läpi. Näin tutkimusryhmät, joihin tulokset perustuvat, eivät vastaa todellista maailmaa.

Psyykkisen vaikutuksen rooli (placebo tai lumelääke) on lähes yhtä suuri kuin lääkeaineen. Psyykkinen vaikutus on ainoastaan 16 – 20 % alempi kuin vaikuttavissa aineissa. Plasebossa ei ole myöskään haittavaikutuksia. Niistä seitsemästä henkilöstä, jotka lääkkeitä syövät jotta yksi hyötyisi, useat saavat haittavaikutuksia. Ne voivat olla sekavuutta, seksuaalisen halun menettämistä, lihomista tai suun kuivumista tms. Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisempia.

”Masnnuslääke piristää, mutta on doupattu olo”

Mielenkiintoinen oli dokumentissa olleen potilaan haastattelu. Hänet oltiin ”lääkitty työkyvyttömyyseläkkeelle”. Vuosien lääkekokeilujen jälkeen hän luopui lääkkeistä ja saavutti sosiaalista aktiivisuutta ja työkykyä tämän ansiosta.

Dokumentissa oli tuotu esiin tärkeitä epäkohtia, joita lääkevetoisessa systeemissä ilmenee. Tämä on rankka juttu. Vakavista asioista, peitellystä informaatiosta, vallasta ja suuresta rahasta on kyse. Kriitisempää suhtautumista lääketeollisuuden levittämään käsitykseen lääkkeistä peräänkuulutettiin.